24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

От днес: Стартират археологическите разкопки на замъка Вишеград до Кърджали

От днес стартират разкопките на замъка Вишеград край Кърджали. Проучването на обекта започва екип на проф. Николай Овчаров.

Уникално запазеният средновековен паметник се намира на брега на яз. Студен кладенец – на около 5 км от центъра на града. Амбицията на археолозите и екипа е замъкът да бъде възстановен в добра височина и художествено осветен. Вишеград се нарежда по значимост и атрактивност до вече добре проучвани и желани дестинации като Перперикон, крепостта Моняк и средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“.

Вишеград е сред най-запазените крепости в Източните Родопи, разкрити са останки от стени с до 10 метра височина. Според професор Овчаров, под средновековната крепост, има римски кастел, т.е по р. Арда е имало път, свързващ Константинопол с Рим – Виа Игнатиа.

В началото на тази година държавата отпусна 100 000 лева за археологически дейности на крепостта. Разкопките във Вишеград ще продължат до месец юни включително. На обекта ще бъде ангажиран екип от 30 човека. След това – от юли до септември ще се работи на Перперикон.

Целта е артефактите от обектите в региона да дадат тласък за развитието на културно-историческия туризъм.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Столична община събира проекти за изпълнение на Плана за интегрирано развитие

Столична община, в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма “Развитие на регионите”...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ