24 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Отчитат намерените артефакти от археологически проучвания на Средновековния Червен

На 28.04.2021 г. в Регионален исторически музей – Русе, ще представят резултатите от археологическите проучвания на Средновековния Червен от изминалата 2020 година.

Проучената площ се намира по протежение на главната улица на средновековния Червен. Разкрити са зидове, които маркират дворно пространство. В неговите предели към момента са проучени останките на сграда с жилищен характер. Територията се намира в съседство с некропола на Църква №16, проучван през изминалите три археологически сезони.

Разкритите находки включват предмети от всекидневието – фрагментирани керамични съдове, токи, железни остриета на ножове. Откритата през 2019 година колективна находка от над 180 монети бе допълнена с още 10 броя, разположени в пределите на дворното пространство. Всички те принадлежат към ХІV век и бележат времето преди построяването на оградните зидове.

В рамките на проучената жилищна сграда бе разкрито корито, издялано в скалната основа, рамкирано от четири отвора за дървена конструкция над него. То притежава белезите на други подобни съоръжения от проучените жилищни квартали в средновековния Червен, едно от които се намира в Епископската резиденция, разположена в непосредствена близост.

Археологическите проучвания на обекта са извършени от екип специалисти от Русе, Павликени и Сливен, както и от доброволци. Ръководител на дейностите е Светлана Великова от РИМ – Русе.

Related Articles

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ