15 C
Пловдив
сряда, май 8, 2024

Откриха ценна археология по трасето на пътя Видин – Ружинци – Монтана

Четири некропола и около 900 находки са открити до момента край с. Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин – Ружинци – Монтана. Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (1 в. пр.Хр. – 1 в. сл.Хр.), от ерата на принципата (2 – 3 в. сл.Хр.) и от Първото българско царство (10 – 11 в. сл.Хр.).

Открити са и останки от стопанство от 3 в. сл. Хр. със земеделски инструменти и сребърни денари. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури – ями и вкопавания от къснобронзовата и ранножелязната епохи. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода на 1 в. пр.Хр. – 1 в. сл.Хр. Археологическото проучване на обекта се изпълнява по график и се очаква да завърши до края на август тази година.

За опазване на културно-историческото наследство при строителството на големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала „Хемус“ и на път I-1 Видин – Ружинци – Монтана.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

Пловдив превръща зелените пространства в територии за култура

Общинска фондация „Пловдив 2019“ кани артисти и културни организации за реализация на художествени проекти и събития с акцент върху зелените пространства на Пловдив. Програмата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ