26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Откриха ценна археология по трасето на пътя Видин – Ружинци – Монтана

Четири некропола и около 900 находки са открити до момента край с. Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин – Ружинци – Монтана. Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (1 в. пр.Хр. – 1 в. сл.Хр.), от ерата на принципата (2 – 3 в. сл.Хр.) и от Първото българско царство (10 – 11 в. сл.Хр.).

Открити са и останки от стопанство от 3 в. сл. Хр. със земеделски инструменти и сребърни денари. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури – ями и вкопавания от къснобронзовата и ранножелязната епохи. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода на 1 в. пр.Хр. – 1 в. сл.Хр. Археологическото проучване на обекта се изпълнява по график и се очаква да завърши до края на август тази година.

За опазване на културно-историческото наследство при строителството на големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала „Хемус“ и на път I-1 Видин – Ружинци – Монтана.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Строят едното платно на „Струма“ извън Кресненското дефиле

МОСВ даде зелена светлина за проекта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) даде зелена светлина за изграждането на едното платно на автомагистрала "Струма" извън...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ