22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Откриха процедура за модернизация на жп трасето Перник – Радомир

Близо 284 млн. лева с включен ДДС ще струва модернизацията на железопътната линия от Перник до Радомир, която е част от транспортните коридори Видин – София – Кулата и Гюешево – Кюстендил – София, и двата част от основната европейска транспортна мрежа. Това става ясно от публикуваната обществена поръчка на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.

Тя е за две обособени позиции. Първата е за ремонта и модернизацията на трасето, а втората – за модернизиране на системите за сигнализация и комуникация, което ще струва малко над 31 млн. лева. Общо за цялата обществена поръчка бюджетът е малко над 321 млн. лева с ДДС.

Срокът за реализация на строителните дейности е 42 месеца, а за системите за комуникация и сигнализация – 44 месеца. Това означава, че ако поръчката и отчуждаването на имоти, което още не е започнало, приключи по план към края на 2021 – началото на 2022 г., тя ще е изпълнена най-рано през втората половина на 2025 г. – 2026 г., ако се започне строителство веднага след подписване на договор.

Засега обаче няма финансиране за това трасе. За него ще се търсят европейски средства.

Удвояване на линията

Трасето Перник – Радомир е първият етап от модернизацията на жп линията София – Перник – Радомир. Вторият етап е от Перник до София, за което също ще се търсят европейски средства.

Предвижда се линията да бъде удвоена, с максимална скорост за движение 160 км/ч. Ще се се изгражда нова контактна мрежа за новата втора линия. Предвижда се и строителство на нови перони с осигурен достъп до тях (пешеходни подлези/надлези) за гарите Перник и Радомир, както и за спирките Кракра, Бела вода и Копаница. Ще бъдат изградени и нови отводнителни съоръжения.

Съществуващото трасе е с дължина 17,2 км, с нормално междурелсие 1435 mm, електрифицирано. Проектната скорост варира от 70 до 100 км/ч, с някои ограничения до 40-75 км/ч. Железопътната линия е единична в голямата част на участъка, като само от гара Батановци до гара Радомир е двойна.

По дължината на трасето има три гари и три спирки за обслужване на пътническия и товарния трафик, и 8 железопътни моста.

Изпълнението на настоящия проект започва от км 29+071,91 в междугарието Перник разпределителна – Перник и завършва на км 46+141,68 по път 1 в междугарието Радомир – Александър Димитров и км 46+219,75 по път 2 в междугарието Радомир – Долни Раковец.

Срокове за участие

Срокът за кандидатстване по обществената поръчка е 12 март 2021 г. Отварянето на офертите е предвидено за 15 март.

С приключването на проекта времето за пътуване от Радомир до София ще бъде намалено на 30 мин. от малко над 1 час в момента.

Related Articles

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ