16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Община Ловеч пусна в експлоатация водородна система към отоплението на училище

Община Ловеч пусна в експлоатация система за производство на водород към отоплителната система на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Гозница“. Това е първото училище в страната с хибридна отоплителна система, работеща с дизелово гориво и водород. 

Първата фаза от проекта „Водородно училище за чиста околна среда“ стартира през месец май тази година и бе успешно завършен на 20.08.2021 г. Водородната система ще допринесе за реализиране на значителни икономии на дизелово гориво и намаляване на вредните емисии. За изпълнение на проекта бе избрана иновативната българска компания производител „Грийн Иновейшън“ ООД.

Водородната система GI5000, която е интегрирана към отоплителната инсталация на сградата на училището, произвежда високо енергийно водородно гориво на място, след което го добавя към горивния процес. Всичко това се случва напълно автономно и автоматизирано. Системата сама управлява всички процеси, така че да постигне оптимален процес на горене.

Вярвам, че с нашия проект показваме как местната власт може да бъде мост между новите технологии и гражданите. Зеленият пакт и Водородната стратегия на ЕС ни дават нови възможности за екологосъобразно развитие на нашия регион и с този проект затвърждаваме ангажимента на общината към опазване на околната среда, подобряване на стандарта на здравословен живот и справяне с промените в климата чрез висока енергийна ефективност на сградите ни”, каза кметът Корнелия Маринова.

Изключително важно е Националният план за възстановяване и устойчивост да бъде одобрен час по-скоро, за да имаме възможност за широко мултиплициране на резултатите, които сега постигаме със собствени усилия. Ловеч има силен екологичен профил и ще продължим да работим усилено за осигуряването на средства за екологични проекти и зелени инвестиции в общината” добави още Маринова.

 

Related Articles

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ