Одобриха реставрацията на 23 недвижими културни ценности в страната

0
119

Министерство на културата одобри дейности по консервация и реставрация на 23 недвижими културни ценности от национално и местно значение. Целевата финансова подкрепа ще се реализира по Програма 1: „Опазване на недвижимото културно наследство“ – 2021 г.

В София одобрените проекти са за Княжеския дворец; къщата-музей „Иван Лазаров“ на бул. „Васил Левски“ 56; централната сграда на Българска национална филмотека; къщата на Иван Наумов на ул. „Шипка“ 3; къща-музей „Панчо Владигеров“; къща-музей на Александър Божинов на ул. „Николай Павлович“ 6 и църквата в Курилски манастир „Св. Иван Рилски“, на която ще се извърши реставрация на стенописите във външния притвор.

В Бургас е одобрен проект за изготвяне на проектна документация за реконструкция и основен ремонт на сградата и благоустрояване на УПИ 1 на Регионалния исторически музей.

В Пловдив ще се реновират къщата на Иван Андонов, къщата „Верен Стамболян“ от АИР „Старинен Пловдив“ и сградата на ул. „Хр. Г. Данов“ 41.

В Каварна се осигуряват средства за мониторинг и изследователска дейност на АСК „Калиакра“.

В Русе има средства за рестврация и консервация на Хотел „Тетевен“ и сградата на Доходното здание.

В Шумен са одобрени проекти за мониторинг и изследователска дейност на Национален историко-археологически резерват „Мадара“, както и за реставрация и консервация на Хаджи Ангеловата къща в Търговище.

Художествена галерия в Добрич ще получи средства за възстановителни дейности по фасадите. В Асеновград е одобрен проект за Метох „Св. Георги“, а в Хасково – за реставрация на стенописите на храм „Св. Архангел Михаил“.

Сред одобрените 23 проекта са и жилищната сграда от местно значение на ул. „Васил Левски“ 88 в Плевен; манастирската църква „Св. Успение Богородично“ в Арбанаси; църквата „Николай Мирликийски“ в с. Чуковец (община Радомир) и Тракийският градски център в Археологически резерват „Сборяново“ в с. Свещари (община Исперх).