19 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Община Ямбол спасява с анкета знакова сграда

Община Ямбол се допитва за съдбата на емблематична сграда в града. Пуска анкета за жителите с въпрос: „Съгласни ли сте вие, гражданите на Ямбол, нашият град да придобие архитектурно-строителния паметник на културата – Брънековата къща?“.

Два са възможните отговори: „Да! Нека я запазим!“ и „Не! Не ни е необходима!“.

Емблематичната сграда е съхранили родовата памет на фамилия Брънекови. Построена е около 1908 г. от доктора по право Петър Брънеков като дом за семейството и двамата му сина Тотю и Любен. Братята са журналисти във вестник „Тракиец“, където на 3 март 1935 година главният редактор Тотю Брънеков публикува девиза на Ямбол, чийто автор е той: „Ида от древността, отивам в бъдещето“.

През 1997 година емблематичната къща на Брънекови е обявена за паметник на културата от местно значение, тип „ансамбъл“. Наследниците на Брънековата къща са заявили готовност пред администрацията да продадат наследствения си имот за 130 000 лв.

АРХИТЕКТУРАТА

Къщата носи белезите на тревненската възрожденска архитектура, откъдето са корените на Брънекови. Фамилният герб, изобразяващ планинското цвете еделвайс, още може да се види на една от фасадите.

Община Ямбол очаква жителите на града да бъдат активни и да дадат мнението си дали имотът да стане общински и да се ползва за обществени нужди.

Линк към анкетата е поместен на официалната страница на Община Ямбол във Фейсбук, където има възможност да се гласува.

 

Related Articles

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ