15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Община Пловдив представи идейния проект за модернизация на Бетонния мост

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов представи идейният проект за модернизация на Бетонния мост, чиято реконструкция ще може да започне, едва след като НКЖИ реализира пробива под Централна гара. Това трябва да стане до 2024 година.

Вариантите за модернизация на съоръжението над бул. „Христо Ботев“ е изграждане на метална и стоманено-бетонна конструкция, като целта е запазване на свързаността между районите „Централен“ и „Южен“. При последващото изработване на техническата и работна фаза на проекта ще има по-голяма конкретизация за наклона на самите рампи, но се предвижда построяването нова такава от западна страна, която да осигури достъп от запад на юг, коментира Ахрянов.

Той уточни, че заради изискванията за движение на влаковете по железопътните релси и по-голямото отстояние на съоръженията около тях е необходимо Бетонният мост да се модернизира. Предвижда се това да стане на два етапа.

Етап I предвижда събаряне и изграждане на нов надлез над жп линията. Новият пътен надлез ще осигури вертикален светъл габарит за преминаване на коловозите в гаровия район на железопътната линия, с цел да не бъде възпрепятстван ремонтът на железопътното трасе в границите на града. Съществуващите пътни връзки с бул. „Христо Ботев“ ще се запазят.

Етап II предвижда реконструкция на пътния възел, включваща изграждане на нови пътни връзки от и за „Коматевско шосе“ по посока ул. „Македония“, изграждане на ново кръгово кръстовище на второ ниво и реконструкция на съществуващите пътни връзки от ул. „Македония“ към ж.к. „Тракия“ и от ж.к. „Тракия“ към ул. „Македония“.

Реализацията на втория етап от проекта може да бъде започната след изграждането на комуникационно-транспортния пробив под жп ареала на гара Пловдив, тъй като ще бъде необходимо пълното затваряне на ул. „Македония“ и пренасочване на движението по новоизградения пробив.

Работата по Бетонния няма да започне преди да бъде реализиран пробивът под гарата, за да се избегне проблеми с трафика“, посочи арх. Ахрянов. Той заяви още, че бъдещото съоръжение трябва да е с 1,20 метра по-високо от вече съществуващото, а местоположението на сегашните рампи ще се запази.

Община Пловдив ще съдейства на НКЖИ за по-бързото реализиране на проектите на НКЖИ, които все още са на идейна фаза.

Related Articles

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ