21 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Община Плевен подписа договор за 14 нови електробуса

Договор за доставката на 14 нови електрически автобуса Yutong, заедно с допълнително оборудване и 14 зарядни станции за тях, подписаха в Плевен инж. Ангел Несторов – управител на „Тролейбусен транспорт” ЕООД, и Андон Димитров – изпълнителен директор на избрания изпълнител – „Българска автомобилна индустрия” ЕАД – София.

Доставката на новите возила се осъществява в рамките на проекта „Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен”, процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух – BG16M1OP002-5.004, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020”. Проектът се осъществява от Община Плевен в партньорство с общинското дружество „Тролейбусен транспорт” – Плевен. Изпълнението му стартира на 04.12.2019 г., а срокът за приключване е до 04.09.2023 г. Общата стойност на проекта е 17 951 744.44 лв.

Правим поредната успешна стъпка към модернизация на градския транспорт и постигане на пълната му екологосъобразност, коментира кметът на Плевен Георг Спартански. В града ни се движат 54 нови тролейбуса, доставени на два етапа, а с новите електробуси с основание можем да се гордеем, че сме единственият град в България и от малкото в Европа с изцяло екологичен градски транспорт. Новата придобивка ще ни позволи да разкрием нови транспортни линии и да разширим съществуващите, с което ще повишим качеството на обслужване на нашите граждани, допълни той.

Срокът за доставка на новите екологични превозни средства и зарядните станции е 7 месеца от подписване на договора, или до 12.12.2021 г. Автобусите са 12-метрови, нископодови, с корпус от двойно галванизирана високоякостна стомана за по-голяма сигурност на пътниците и водача. Снабдени са със система за видеонаблюдение, високоговоряща система, както и със система за наблюдение и диагностика в реално време.

Напълно климатизираните автобуси разполагат с 32 седящи места и обособена зона за майки с колички и трудноподвижни хора. Достъпът до тях е улеснен благодарение на механичната рампа и системата за накланяне.

Пробегът на един електрически автобус Yutong при пълен заряд е до 400 км, а времето за зареждане на батерията е под 4 часа. Над 67 тона са вредните емисии въглероден диоксид, които ще бъдат спестени от едно превозно средство на годишна база.

Related Articles

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ