16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

В Момчилград: Превръщат бивше кино в Експо център

Момчилград търси финансиране за изграждане на Експо център, информират от администрацията. Бившето лятно кино, един от емблематичните за града обекти, може да се превърне в желания център за изкуство и култура. Киното функционира до началото на 90-те години, като преди това там се е помещавал и Културният дом. С решение на Общинския съвет от юни миналата година е гласувано изработването на ПУП за отреждането на имота културни дейности. Година по-късно заедно с подробния устройствен план община Момчилград актува имота като публична общинска собственост.

Идейният проект за обновяване, реконструкция и преустройство на сградата предвижда изграждането на външна амфитеатрална сцена с площ от 90 кв. м с прилежащи гримьорна, пробна, репетиционна, съблекални за артисти с площ от 180 кв. м, както и склад 150 кв. м за сценични реквизити. Културният център ще е с близо 100 седящи места за публика. В Експо центъра е предвидена също ритуална сватбена зала с площ 300 кв. м и капацитет за 80 посетители. Предвидена е и голяма церемониална трибуна, лоби бар и заведение за хранене.

Вторият етаж на сградата, с площ от 600 кв. м ще приюти градска художествена галерия, музей, както и зала за конферентни събития. На третия етаж са проектирани три зали за различни събития и обучения. Там ще се помещава и местна радиопредавателна станция.

 

Фоайето на бъдещия център ще бъде решено като атриум, а към него са предвидени пространства за рецепция, гардеробна, асансьор за посетителите и сервизни помещения. Бъдещата сграда ще има капацитета да домакинства различни обществени прояви, както и заседанията на местния общински съвет.

От общината очакват новото правителство да отпусне средства от държавния бюджет за реализиране на проекта.

Визуализации: Община Момчилград

 

Related Articles

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ