16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Обособяват нови „зелени острови“ в столичния район „Надежда“

Столичната община и район „Надежда“ продължават обособяването на „зелени острови“ за разделно събиране на отпадъците. Нови 300 домакинства от района ще имат възможност да се включат в разширяването на проекта за стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране. След успешното реализиране на пилотната инициатива в ж.к. „Надежда 1“ през 2019 г., когато бяха обособени първите 5 „зелени острова“, се предвижда подобряване организацията на разделно събиране на отпадъци от опаковки – пластмаса, хартия, метал, стъкло и хранителни отпадъци и при блокове №№ 153, 155, 156, 157 и 173 в ж.к. „Надежда 1“.

Устойчивата политика за разделно събиране и рециклиране на отпадъците е приоритет на Столична община. След анализ на данните от първите участници установихме високо качество на разделно събираните отпадъци, отсъствие на примеси и намаляване на количеството общ смесен боклук“ – обясни заместник-кметът с ресор „Екология“ Десислава Билева.

Столична община ще предостави на домакинствата, заявили желание за участие, индивидуални контейнери за разделно събиране. За пълноценно обезпечаване на инициативата, предстои и реорганизация на уличните контейнери за смет – превръщането им в 5 (пет) съоръжения от вида „зелен остров“, включително промяна в брой, вид и честота на извозване на съдовете. Всяко домакинство, участник в проекта, ще получи пълен комплект контейнери за разделно събиране на отпадъци.

Решение за участие в проекта може да бъде взето след провеждане на събрание на етажната собственост.

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ