15 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Обновяват пет храма в Разградско

С европейски средства ще бъдат обновени пет религиозни храма в Лудогорието. Това са църквите „Св. св. Кирил и Методий” в Кубрат, „Света Параскева” в Завет, „Св. св. Кирил и Методий” в Исперих, „Света Параскева” в Лозница и „Успение Богородично” в село Езерче, община Цар Калоян.

Парите за реконструкцията на храмовете и прилежащите пространства около тях са от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общият бюджет на проектите е 2 593 968, 35 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ.

Предвижда се да бъде извършен ремонт на покривните конструкции. Ще бъдат поставени улуци, водосточни казанчета и водосточни тръби. Дейностите включват още подмяна на съществуващите врати и прозорци с нови от масивна дървесина, възстановяване на иконостасите, благоустрояване на дворните пространства и ремонт на оградите.

Планира се и доставка и монтиране на стасиди, пейки, кошчета, аспирационни свещници. В Исперих, Лозница и село Езерче дейностите трябва да приключат през септември 2023 г., а в Кубрат и Завет – до края на май 2025 година.

Основните цели са след ремонтните работи религиозните храмове да се превърнат в достъпно и благоприятно място за всеки поклонник или посетител.

Related Articles

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...

Участници от 8 държави на изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ в Пловдив

27-ото издание на Международното изложение „ТФ 2024 – Млад предприемач“ ще се проведе в Пловдивския панаир на 25 и 26 април 2024 г. Организатори...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ