15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Обновяват Мемориалния комплекс на миньорския труд в Перник

Мемориалният комплекс на миньорския труд в Перник ще бъде изцяло обновен. Той е изграден на централния площад в Перник и е открит на 18 юни 1982 година. Негови автори в екип са арх. проф. Иван Татаров и скулпторът Секул Крумов. От началото на 90-те години на миналия век мемориалът е затворен и занемарен.

Идеята на местната власт и гражданите на Перник е обектът да бъде ремонтиран, освежен и върнат към функциите на музей и културен център.

Планирани са ремонтни дейности по фасадата на мемориала. Тя ще бъде облицована в черни мраморни плочи. Оригиналната облицовка от черно габро, която преди години беше демонтирана заради кражби, не може да бъде възстановена, тъй като голяма част от нея липсва, казаха от общината. Вътрешното пространство, в което са разположени девет скулптурни композиции, показващи сцени от работата на миньорите, ще бъде почистено.

В началото на тази година ОбС в Перник реши да бъде обявен международен конкурс за оформянето на архитектурния облик на централната градска част на Перник и вписването на Мемориала на миньорския труд в него. Повод за това бе открито писмо от интелектуалци и общественици с настояване комплексът да бъде реновиран.

 

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ