16 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Новата визия на ул. „Цар Иван Шишман“ – без тротоари, но с автомобили

Без тротоари, но с автомобили – така ще изглежда ул. „Цар Иван Шишман“ в София след ремонта. Визуализации на проекта за обновяването показа кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков в социалната мрежа. Настилката ще е от бетонови и гранитни павета за уличното платно, от същите материали ще е настилката и по тротоарите, а те ще са отделени от пътното платно с гранитни плочи.

С цел ограничаване на скоростта на автомобилите до максимум 20 км/ч, кръстовищата ще имат рамповидни участъци. Ще бъдат подменени всички капаци на шахти на подземната инфраструктура, както и уличното осветление, което ще бъде енергоефективно. Създадена е система от мерки за осигуряване на достъпна среда – водещи ивици за насочване, тактилни плочи за внимание, понижени бордюри в зоните на кръстовищата.

Предвидена е възможност за поставяне на преместваемите елементи – кашпи и декинги (това се дискутира с жителите на улицата и все още е под въпрос). Те могат за де разполагат от страната на местата за паркиране като броят и точното им местоположение може да варира в зависимост от необходимостта от тях. Проектант е арх. Иво Пантелеев, ръководител на архитектурно бюро А.Д.А. По негова разработка бяха ремонтирани и ул. „Граф Игнатиев“ и площадите „Славейков“ и „Гарибалди“.

От 10.05.2021 г. започва цялостната реконструкция на ул. „Цар Иван Шишман“ от ул. „Ген. Паренсов“ до пл. „Народно събрание“. Първо ще се поднови ВиК мрежата, която е от 1901 г., както и топлопреносната мрежа, която също е изключително стара и в предаварийно състояние.

След приключване на работата на „Топлофикация София“ ЕАД и „Софийска вода“ започва обновяването на улицата. Цялостният ремонт ще продължи в рамките на една календарна година.

Ул. „Цар Иван Шишман“ ще бъде затворена за автомобилен трафик, но тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни кръстовищата, а информацията за това ще бъде разпространявана седмица по-рано.

❗️Заради работата на „Топлофикация София“ ЕАД и „Софийска вода“ ще бъде спряно топлоподаването в района.

Обновяването на ул. „Цар Иван Шишман“ е част от проекта „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централната градска част на гр. София – зона 2“, изработен след конкурс през 2014 г. и минал през поредица професионални и обществени обсъждания.

Related Articles

Правят ОВОС на жп линията на границата със Северна Македония

За 28 март е насрочено да се направи Оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) по проект за модернизация на жп линията Радомир-Кюстендил-Гюешево -...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ