25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Недостигът на дървесина затруднява мебелното производство

Съкращения и фалити заплашват фирмите в сектора

Заради недостига на дървесина голяма част от фирмите за производство на мебели и дървообработване изпитват проблеми и отчитат сериозни загуби. За това предупредиха от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост /БКДМП/ на научно-практическата конференция “Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България”.

Двата бранша формират близо 4% от БВП на страната и осигуряват работа за почти 55 000 души. „Призоваваме институциите да поемат отговорност и предприемат мерки, за да може дървесината да се преработва в България, като по този начин се създават хиляди работни места в потенциално застрашените от обезлюдяване планински и полупланински региони“, заяви проф. д-р Васил Живков, председател на БКДМП. По думите му, ако държавата определи ясни правила и регламентира потреблението на дървесина, като насърчи каскадната употреба и създаването на продукти с висока добавена стойност и дълъг жизнен цикъл, секторът би носил и добавена икономическа стойност.

Заради недостига на дървесина по-голяма част от компаниите, свързани с браншовете дърводобив и дървообработване, са застрашени от неизпълнение на договори със свои партньори, а при останалите съществува риск от спиране на работа.

От бранша настояват да бъде отменена заповедта за ограничаване на дърводобива с 30% от високостеблени гори с възраст над 100 години.

За решаване на основните проблеми в сектора – липсата на дървесина, нарастващите разходи за енергийни ресурси, увеличаващата се инфлация, недостига на кадри, от Камарата предлагат следните мерки:

1. Да отпаднат всички ограничения за добив на дървесина, наложени извън нормативната уредба. Включително и ограниченията, възникващи от заповед №РД 49-196/21.05.2021 г. на министъра на земеделието, с която се намалява с 30% обема на предвиденото средногодишно ползване по горскостопански планове (ГСП) на ДГС/ДЛС от високостъблени гори с възраст над 100 г.

2. Да се изпълняват годишните планове за ползване на дървесина (ГППД) и планираните по ГСП сечи от страна на ДГП/ДЛС.

3. Да се обсъдят възможностите за увеличаване на годишните планове за ползване на дървесина (ГППД) и достигане до европейските практики – съотношение ползване/прираст – средно за Европа 75 %.

4. Да отпадне преференцията за местни фирми, които могат да добиват до 30% от дървесината в съответната територия.

5. Дървесината да се използва каскадно.

6. Временно да се ограничи износа на необработен дървен материал (митнически тарифен код 4403) за трети страни.

7. Промяна в нормативната нормативна уредба, касаеща добива и ползването на дървесина.

Related Articles

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ