27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

На 11 май: Старт на ремонта на участък от пътя между Поликраище, Елена и Сливен

На 11 май започва ремонт на 27 км от пътя между Поликраище, Елена и Сливен. Рехабилитацията на трасето се финансира по ОП„Региони в растеж“ и националния бюджет. Инвестицията е за близо 28 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнението е 10 месеца.

Второкласният път е основна пътна артерия за направлението Велико Търново – Сливен – Ямбол и свързва Северен централен район с Югоизточен район и с АМ „Тракия“. Трасето осъществява пряка връзка с европейския транспортен коридор №8 Гюешево – Кюстендил – София – Бургас – Варна.

Проектът предвижда основен ремонт и реконструкция на два участъка от второкласния път на територията на областите Велико Търново и Сливен. Първият участък в област Велико Търново е с дължина 11,590 км. Той започва на около 600 метра преди кръстовището с път III-4004 Джулюница – Златарица (при км 34+700) и завършва на мостовото съоръжение при км 46+290, в началото на Елена.

Втората отсечка, която ще се рехабилитира, е в област Сливен. Тя е с дължина 15,1 км и включва част от прохода „Вратник“, който в момента е затворен за движение на МПС над 3,5 тона. Началото на участъка е при 72-ри км – между селата Майско и Стара река, преминава през с. Стара река и завършва при кръстовището с общинския път за с. Раково в района на местността „Агликина поляна“ /при км 87+301/.

Трасето между двата участъка, които ще се ремонтират /от км 46+920 до км 72+000/ в област Велико Търново, е рехабилитирано през 2013 г. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.

В отсечките, които ще се рехабилитират, ще бъдат извършени локални ремонти на пътното платно, където е необходимо, цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и маркировка. Ще бъде почистена канализацията на Елена и на с. Стара река и ще бъдат подменени решетките и капаците на дъждоприемните и ревизионните шахти. В населените места след ремонта ще има пешеходни пътеки и нови тротоарни настилки.

В двете отсечки ще бъдат ремонтирани общо 7 големи съоръжения. В участъка на територията на област Велико Търново ще бъдат обновени 5 моста – над река Златаришка при 38-ми км, едноотворен каменен сводов мост над дере при 39-ти км, ж. п. надлез при 40-ти км, мост над река Кринковско дере при 44-ти км и сводов мост над река Златаришка при 45-ти км. Във втория участък ще бъдат ремонтирани два сводови моста над река Старорешка, при 72-ри и при 74-ти км.

Изпълнител е „Пътно поддържане – Сливен“ ЕООД. Стойността на договора е 27 776 695 лв. с ДДС.

Снимка: АПИ

Related Articles

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ