9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

На семинар: Обсъждат ролята на зелените градски пространства

Серия от събития, посветени на ролята на зелените пространства в градската среда, стартират в столицата. Те се провеждат по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и Фондация „Конрад Аденауер” в България, Столична община и проект “Зелена София”.

Първото откриващо събитие SOFIA URBAN GREEN ще бъде хибридно и ще се състои този петък, 3-ти декември, от 10:30 до 12:30 ч.

Семинара ще открият кметът на Столична община – Йорданка Фандъкова, ръководителят на Фондация “Конрад Аденауер” в България – Торстен Гайслер и първият съветник на Френския посланик в България – Стефани Петибон. Експерти от Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряване качеството на живота на хората.

Градските зелени пространства осигуряват достъп до възможности за отдих, увеличават стойността на имотите, стимулират местните икономики, подобряват безопасността и смекчават оттичането на дъждовните води и други заплахи за околната среда. Парковете вече са признати като мощни инструменти за градските общности и местните икономики, които правят градовете по-жизнени и устойчиви.

Въпреки че ролята на зелените градски пространства е значителна и многостранна, тя често е подценявана. Затова, с помощта на експертите в областта, бихме искали да поставим фокуса върху тях и да търсим начини както да опазваме вече съществуващите паркове и зелени пространства, така и да ги увеличаваме”, споделя Елица Панайотова, координатор на проект “Зелена София”.

Тази година София бе финалист в конкурса за „Европейска зелена столица“ за 2023 г. и зелените градски пространства са важна част от диалога как София да се превърне в още по-зелен и устойчив град и как да се повиши осведомеността на гражданите за това, какво означава “устойчивост” и “смекчаване на изменението на климата”, споделят организаторите.

Откриващото събитие ще бъде двучасов уебинар, който ще определи темите и дневния ред за предстоящата конференция URBAN GREEN, насрочена за май 2022 г.

URBAN GREEN е своеобразно продължение и на двете конференции SOFAIR, реализирани през 2017 г. и 2019 г. от екипа на проект “Зелена София” и Столична община, и цели да обвърже дискусиите за двете теми, които са неразривно свързани.

Related Articles

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ