Наши архитекти с две международни награди от BIG SEE‘2020

Студио Miodesign е отличено за „Къщата на хляба“ в с. Балдево и за комплекс „Аква Парадайз“ в Несебър

0
220

Българско студио грабна две награди от международният конкурс BIG SEE, който ежегодно отличава най-високите постижения в областта на архитектурата и дизайна в страните от Югоизточна Европа. Призовете за архитектите от Miodesign са в категория „Туризъм“, раздел „Творческа история и идентичност като опит“ за „Къщата на хляба“ в с. Балдево. А в раздел „Архитектура и дизайн като опит“ наградата е за хотелски комплекс „Аква Парадайз“ в Несебър.

В същината и на двете концепции е закодирана локална идентичност на разбираем мултикултурен език. В проектите е постигнат и хармоничният баланс между традиционни и иновативни материали и технологии.

КЪЩАТА НА ХЛЯБА – с. Балдево

Екипът на архитектурното студио споделя, че малката къща за гости в приказното място, където се срещат Пирин, Рила и Родопи, има вълнуваща история, изтъкана от символи на времето, мястото и мечтите на един мъж. Преди години инвеститорът превръща изоставен селски супермаркет в първата си фурна за хляб. Днес същият този човек притежава най-високо технологичния хлебозавод в Югоизточна Европа, но топлият спомен за първата му фурна, сгушена до старата селска църква продължава да го вълнува. Заедно с архитектите създават място, в което да се пазят и практикуват автентични технологии за приготвяне на хляб. Концепцията на къщата е подчинена на философията за устойчивостта на простите решения и дълбоките традиции. В екстериора и в интериора са използвани само три материала – характерната за района груба каменна зидария, изпълнена от местни майстори, дървена обшивка и патиниран метал с прорязани стилизирани стволове на дървета – отпечатък на вековните гори на прилежащите планини.

КОМПЛЕКС „АКВА ПАРАДАЙЗ“ – гр. Несебър

Хотелският комплекс „Aqua Paradise Resort“ се намира между Несебър и Равда. В запомнящата се трилъчева концепция на основното хотелско тяло и радиално кръгово решение на целия комплекс са вплетени философията на устойчивостта и безкрайността на триединството, силата на постоянството на морските вълни и стилизирана Самоковска шевица. Иновативният подход в реализирането на комплекса е търсен на много нива – материална среда, зелена архитектура и инженеринг, приложено ноу хау в концепцията за българския хотелиерски бизнес, мениджмънт и мониторинг.