16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

МСА и ООН стартират международен конкурс за устойчив дизайн

Международният съюз на архитектите (МСА) съвместно с Организацията на обединените нации (ООН) стартира нов конкурс за дизайнери и архитекти, чиято работа кореспондира с целите, заложени в програмата на ООН за устойчиво развитие.

Конкурсът ще се провежда на всеки две години с покана към архитектите да представят свои завършени проекти, които демонстрират както качеството на дизайна, така и постигането на целите на ООН-Хабитат за устойчиво развитие.

Първият конкурс вече е отворен за участие

Всички желаещи, могат да се включат със свой реализиран проект, а първите победители на наградите ще бъдат обявени догодина.

Наградите са насочени към посрещане на предизвикателствата на изменението на климата, бързата урбанизация и задълбочаването на неравенството, причинено от въздействието на Covid-19.

Това обявиха от Международния съюз на архитектите при представяне на наградите и тяхната цел.

Конкурсът е силно обвързан с 11-ата цел на Плана за устойчиво развитие, която е „Да направим градовете и населените места приобщаващи, безопасни и устойчиви“.

Наградите са разпределени в шест категории:

– За проект, който има най-значителен общ принос за постигане на целите;

– За проект за подобряване на енергийната ефективност без да се компрометира качеството на дизайна;

– За проект за изграждането на адекватни, безопасни и достъпни жилища;

– За проект, представящ ефективно земеползване и приобщаващо планиране на селището;

– За проект за достъп до зелено и обществено пространство;

– За проект с използване на местни материали.

Конкурсът ще се проведе на два етапа

Проектните кандидатури от първи етап ще бъдат оценявани на регионална основа, след което експертно международно жури ще избере до трима финалисти във всяка категория, за да преминат към втория етап.

Награда ще бъде връчена на един победител от всяка от шестте категории, заедно с грамоти за останалите регионални финалисти.

Подробности за конкурса, срокове за участие и условия, можете да откриете на специално създадената за целта платформа тук.

Related Articles

Община Варна започва пълна проверка на жилищния си фонд

Община Варна ще направи проверка и цялостен анализ на жилищния фонд, с който разполага. Обект на проверката ще бъдат ведомствените жилища, както и фонд...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ