16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

МОСВ и НСОРБ с меморандум за общи действия и политики

Меморандум за общи действия и политики ще бъде изготвен между МОСВ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Това беше решено по време на среща на министъра на околната среда и водите Асен Личев и политическия му екип с изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева, Владимир Георгиев – член на УС на сдружението и кмет на Самоков, и експерти.

Бяха набелязани основните проблеми в сектора, които имат нужда от ясни общи политически решения. Сред тях са управлението на водите и отпадъците, нерегламентираните сметища, опазването на защитените зони и биологичното разнообразие и други.

Министър Личев съобщи, че предстои правителството да утвърди Националния план за управление на отпадъците. Той припомни ангажиментите на България за прехода към кръгова икономика и целите по намаляване на генерираните отпадъци. Ще бъде удължен срокът за въвеждането на електронния регистър за отпадъците до отстраняване на всички проблеми в системата.

Зам.-министър Емилия Тончева представи необходимостта в Плановете за интегрирано развитие на общините да бъде предвидена нуждата от подобряване на условията в зоологическите градини. Обсъдени бяха възможностите общините да получат финансиране за строителни и ремонтни дейности по Оперативна програма „Региони в растеж“ и за консервационни дейности и обучителни програми по програма „Околна среда“.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ