18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Монтираха още четири „исторически“ пейки в Бургас

Община Бургас постави 4 нови пейки на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, като своеобразни маркери на пешеходния маршрут към Етнографския музей, чиято реставрация вече стартира. Затова те разказват за няколко велики личности от миналото, допринесли за развитието на града. Това са:

* Легендарният италиански архитект Рикардо Тоскани, който присъства с поне 10 свои произведения в Топ 100 на най-красивите сгради в Бургас.

* Французинът Жозеф Бонал – едър търговец, помогнал за икономическия просперитет на Бургас, дипломат и дарител, оставил свои ценни имоти за обществено ползване.

* Аскетът Александър Георгиев – Коджакафалията, натрупал огромно богатство с предприемаческия си талант, за да завещае малко преди своята кончина по-голямата част от него на своя град.

* Димитър Бракалов – един от най-успешните кметове на Бургас. Той е първият българин, купил жътварска машина от Англия, а по-късно и вършачка. Бил е работодател на стотици хора от бургаския регион. В неговите стопанства за първи път се отглеждат новите за нашите земи земеделски култури картоф и слънчоглед. Сградата, където е настанен Етнографският музей, е неговият бивш дом. Затова се нарича „Бракаловата къща“.

 

И четирите „исторически“ пейки на площад „Св. св. Кирил и Методий“ имат отстрани USB портове за безплатно зареждане на мобилни устройства. Единственото изискване е да си носите собствен кабел.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ