25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Млади архитекти с атрактивен идеен проект за благоустрояване терена под стария диспансер в Бургас

Двама млади бургазлии изготвиха атрактивен идеен проект за благоустрояването на терена под стария кожен диспансер в Бургас. Те са Александър Желязков – студент по архитектура в Дъблин, и Мария Русева, която също учи архитектура, но в Париж. Това лято те караха стаж по специалността си в Община Бургас и получиха свободата и поощрението да развихрят своето въображение. Това се случва в момент, в който текат необходимите предварителни процедури по промяна на статута на терена.

Наскоро кметът Димитър Николов предложи старите бараки на Кожния диспансер в Бургас да бъдат съборени, а на тяхно място да се изгради малък обществен парк. Местният парламент също подкрепи тази инициатива, така че нейното осъществяване е въпрос на време и средства. Но преди това трябва да се изчака промяна в статута на терена, който е предвиден за здравеопазване. Това вече е поискано от ресорното министерство и се очаква неговото решение. А иначе Кожният диспансер вече се премести на по-добро място и имотът от малко над 2 декара в центъра на града стои неизползваем.

Благодаря на Мария и Александър за енергията, с която се включиха в работата на администрацията. Желая им успешно завършване и през следващите години да виждаме реализирани на практика техни големи проекти у нас и по света! Нека успешно защитават високата репутация на бургаската школа в архитектурата!“, каза кметът Димитър Николов.

Както споменахме, проектът на Мария и Александър е идеен. Ако Министерство на здравеопазването одобри промяната в статута на терена, Община Бургас ще може догодина да заложи средства за изготвяне на същински технически проект за благоустрояване, който да даде подобни или съвсем други параметри, стойност за изпълнение, след това да се осигурят парите за строително-монтажни дейности и да стартира тяхното изпълнение.

Related Articles

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ