7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

МВФ: Правителствата да преминат от заеми към „капиталова“ подкрепа на фирми, пострадали от пандемията

Правителствата да преминат към „капиталова“ подкрепа вместо сегашната стратегия за отпускане на заеми за затруднените фирми, които страдат от пандемията от Covid-19. Това призова главният икономист на Международния валутен фонд Гита Гопинат.

Според нея има риско повече фирми да станат неплатежоспособни в един момент, тъй като страдат от по-ниски приходи в продължение на много месеци.

Подкрепата на правителствата под формата на заеми би натоварила затруднените компании с допълнителен огромен дълг, което би послужило като данък, който затруднява излизането им от кризата, каза тя, цитирана от Reuters.

„Ако заемането на средства става по-скоро като собствен капитал, тогава бремето върху фирмите ще е по-малко. Това ще улесни фирмите да се възстановят от кризата “, заяви Гопинат по време на уебинар, организиран от МВФ и Токийския университет.

Тя не е уточнила механизма за подобна подкрепа.

Финансисти припомнят, че по време на местната банкова криза в края на 90-те години, Япония е наляла капитал във фирми чрез схеми, при които държавни организации купуват привилегировани акции, емитирани от тези фирми.

Related Articles

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ