15 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Летище София е първото в България с акредитация за управление на въглеродните емисии

Летище София получи акредитация „Ниво 3 – Оптимизиране“ за управление на въглеродни емисии след продължила близо шест месеца процедура, с което става първото в България с това ниво. Това съобщиха от пресцентъра на столичното летище.

Програмата за въглеродна акредитация Airport Carbon Accreditation е единствената институционално одобрена глобална програма за сертифициране на управлението на въглеродните емисии на летищата. Тя оценява независимо усилията им да управляват и намаляват въглеродните си емисии чрез шест нива на сертифициране: „Картографиране“, „Намаляване“, „Оптимизиране“, „Неутралност“, „Преобразуване“ и „Преход“.

Третото ниво в тази програма, което получава столичното летище, обхваща управлението на емисиите не само на аерогарата, но и на партньори и трети заинтересовани страни, които имат дейност на летището. Сред тях са компании, отговарящи за наземно обслужване, градски транспорт от и до Летище София, карго фирми и наематели. Със същото ниво 3 в Европа са големи международни летища като Мюнхен, Хийтроу, Истанбул, Барселона и др.

Сертификацията е част от мерките за управление на въздействието върху околната среда на летището. Изготвен е план за управление на емисиите, като първите предвидени мерки са поставяне на енергоспестяващо осветление на Терминал 2, ново LED осветление на перона и поетапна замяна на превозните средства с изцяло електрически, уточняват от аеропорта.

Общо 48,2% от глобалния въздушен трафик минава през акредитирани по програмата летища, които са общо 396.

„Околната среда е една от ключовите ни ценности не само за „COФ Кънект“, но и за Meridiam, които стоят зад нас в този проект с голям потенциал. Предстои значителна трансформация, която включва разширяване на въздушната свързаност, значително подобряване на инфраструктурата и развитие на екипа, като всичко това съобразяваме с екологичните и социалните аспекти. Акредитацията е важна стъпка от ангажимента ни към околната среда, ще продължим да надграждаме в следващите години“, каза изпълнителният директор на летището Хесус Кабайеро.

Related Articles

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ