18 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Лекция за влиянието на градската среда върху човешкото здраве

Лекция на тема: „Мястото на Географските информационни системи в изследване влиянието на градската среда върху човешкото здраве“, ще изнесе доц. д-р Ангел Джамбов на 31 май 2022 г. Събитието ще се състои в зала „Компас“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ от 16:00 часа и може да бъде проследено чрез онлайн връзка на следния линк: https://us02web.zoom.us/j/85017749955?pwd=N0VLcW5mUm1nZWNJUVNBbzJUdk51Zz09, Meeting ID: 850 1774 9955, Passcode: 545990.

В лекцията на доц. Джамбов ще бъдат засегнати факторите на градската среда, които оформят индивидуалното и колективното здраве – замърсяване на въздуха, шумово замърсяване, зелени и сини пространства и други елементи на застроената среда, приложението на географските информационни системи и възможностите за градско планиране, с оглед здравните потребности на населението.

Организатор на събитието е „Жан Моне“ център за високи постижения към ПУ „Паисий Хилендарски“. То е част от цикъла публични лекции: „Европейска политика и практика в науката, технологиите и иновациите“, чиято цел е да се подпомогне учените и студентите в ПУ и останалите университети в града във връзка с предизвикателствата по изграждане на новата мрежа от изследователски университети в България. Лекциите са отворени както за членовете на академичната общност от ПУ, така и за учени и студени от останалите пловдивски ВУЗ, особено тези от Медицински университет – Пловдив, който е водещият изследователски университет в града по проекта.

Лекциите целят да изяснят основите на взаимоотношенията между университетите и фирмите от индустрията и останалите сфери на икономиката и обществото, основните психологически, организационно-културни и финансови проблеми в този процес, както и необходимите стъпки за създаване на подходяща институционална, правна и организационна атмосфера в университета, стимулираща академичното предприемачество и трансфера на технологии на институционално ниво.

За лектора:

Доц. д-р Ангел Джамбов е част от екипа на Катедрата по хигиена в Медицински университет – Пловдив. Има магистърска степен по „Медицина“, ОНС „Доктор“ по „Хигиена“, научна степен „Доктор на науките“ по „Психиатрия“ и професионална квалификация „Еволюционна психология и психиатрия“. Научните му интереси включват: шумово замърсяване в околната/трудовата среда, градски зелени пространства и обществено здраве, епидемиология и психология на околната и трудовата среда, систематични обзори/мета-анализи и биостатистика, медицинска география и географски информационни системи и клинична епидемиология.

Related Articles

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ