11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Кулата на арх.Франк Гери – новата туристическа атракция на Арл

Магнит за туристически посещения това лято е откритата преди месец екстравагантна кула във френския град Арл. Усукващата се кула от отразяващи алуминиеви панели е проектирана от американския архитект Франк Гери.

Тя е изградена в културния център ЛУМА Арл, собственост на швейцарската милиардерка Мая Хофман. Разходите по изграждането на съоръжението са около 150 милиона евро, а Хофман купува през 2010 г. терена за близо 10 милиона евро.

Новата забележителност е конструирана от 11 000 алуминиеви панела със специална сглобка и е един от най-мащабните частни културни проекти в Европа.

Наследничката и съсобственик на фармацевтичната група „Хофман – Ла Рош“ има желание да превърне градчето Арл, което има древна история, в модерен център на изкуствата. От 2014 г. тя се мести там заедно с фондацията си ЛУМА, която подкрепя проекти в областта на изкуството, културата и околната среда.

Името на фондацията е съставено от първите букви в имената на децата на Хофман –  Лукас и Марина, пишат френски медии.

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ