21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Кофражни системи на PERI за Арена Изгрев в Бургас

„Високото качество на строителство е гарант за спокоен живот.“ Това е концепцията на инвеститорите, проектантите и изпълнителите на модерната и атрактивна с архитектурата и дизайна си жилищна сграда – Арена Изгрев в Бургас. Тя е с над 6 хиляди квадратни метра застроена площ, разпределени в шест секции: А, Б, В, Г, Д и Е.  Всяка от тях е със свой самостоятелен вход. Сградата има търговска част на партера, две нива за паркиране – подземно и надземно и 11 жилищни етажа. 

Спецификата и мащабите на обекта, както и търсенето на функционално решение, което да спести  време и същевременно да е лесно за работа, насочват фирма „Унистрой“ към експертизата на PERI.

За възложителя е от изключително значение да покаже безкомпромисно ниво на строителство, затова и очаквал адекватно предложение за системен кофраж .

Оптимално решение на PERI за кофражни системи 

Техническото решение е изготвено от екипa на ПЕРИ България

Заради големите обеми от работа, които строителният обект предполагаше, екипът на PERI предложи системи, които пестят време и с тях лесно могат да бъдат планирани отделните етапи на изграждане на обекта.

ХОРИЗОНТАЛЕН КОФРАЖ SKYDECK
Mонтиран панелен кофраж SKYDECK. Едно от предимствата на тази система е, че спестява нуждата от шперплат, тъй като кофражът се състои от цели панели.

Решението, което беше предложено за хоризонтален кофраж е панелната система SKYDECK за ранно декофриране. От една страна монтирането на тази система се извършва бързо, лесно и интуитивно, без необходимoст от богат опит на строителите, които ще работят с нея. От друга страна, наличието на падащи глави дава възможност основният сет от панели и греди да бъдат декофрирани още на четвъртия ден след бетонирането и използването му за кофриране на следващ етап от плочата, което минимизира количеството на материала на обекта.  Всичко това дава възможност не само за по-лесно, но и многократно по-бързо изпълнение на плочите.

КОНЗОЛНИ ИЗНАСЯНИЯ С ХОРИЗОНТАЛЕН КОФРАЖ ЗА ПЛОЧИ SKYDECK
Системата SKYDECK предлага лесни и безопасни решения за конзолни изнасяния при кофриране на хоризонтални елементи, като е подходяща дори и за нестандартни начупени плочи, както е при настоящия проект. Безопасността винаги е на първо място и затова системата предлага елементи за укрепване на конзолно изнесените греди.

За изпълнение на вертикалните елементи, бяха използвани основно системите LIWA за стени и LICO кофраж за колони с размери до 60х60cm. Кофражът за стени LIWA е изключително подходящ за жилищни сгради заради височината си от 300 cm и ниското си тегло, което дава възможност преместването му и монтирането му да става без кран. Стандартните приложения на кофража предлагат решения, както за по-опростените вертикални елементи, така и за тези с по-сложна форма. За многократно повтарящи се вертикали, кофражът може да бъде преместван и сглобен, като една окрупнена единица. 

ВЕРТИКАЛЕН КОФРАЖ
Тактовете при вертикалния кофраж са разделени така, че целият материал да бъде използван, без да има платна, които изчакват. Функционалните размери на платната позволяват лесно изпълнение на различни сложни форми на вертикалните елементи.

Комбинацията от тези системи на обекта позволява по-прецизното планиране на срока за изпълнение на отделните етапи и максимално ефективното използване на наличния материал през цялото време. 

РАННО ДЕКОФРИРАНЕ НА ПЛОЧАТА
Благодарение на падащите глави на кофража SKYDECK, платната и гредите от системата могат да бъдат декофрирани още на четвъртия ден след бетониране и да бъдат използвани за следващия етап от плочата.

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ