22 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Коронавирусът рязко вдигна цените на имотите в България

България се нарежда на осмо място сред страните от ЕС по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие както спрямо същия период на миналата година, така и спрямо предходното тримесечие. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. За 1 година жилищата в страната са поскъпнали със 7,5%, което е над средното ниво за ръст на цените в страните от ЕС през същия период от 6,1%. На първо място по поскъпване на къщите и апартаментите е Люксембург със 17% увеличените. На следващите места са Дания с 15,3% и Литва с 12%. В топ пет влизат Чехия с 11,9% и Нидерландия с 11,3%.

Оказва се, че пандемията е оказала положително влияние върху цените на жилищата. Във всички страни от ЕС, с изключение на Кипър, има ръст на цените на апартаментите и къщите, като в пет от държавите увеличението дори е двуцифрено. Жилищата са поскъпнали повече, отколкото у нас, и в Германия и Австрия – съответно с 9,4% и 8,3%. Оказва се, че дългият престой у дома по време на пандемията, както и ниските лихви по депозитите, увеличават желанието на хората да придобият ново жилище – за да живеят в по-просторен апартамент и за да инвестират парите си. Кипър е единствената страна членка на ЕС, в която има спад на цените на жилищата на годишна база през първото тримесечие – с 5,8%. Спрямо четвъртото тримесечие на 2020 г. цените на жилищата у нас са нараснали с 3,2%, което е почти два пъти повече в сравнение със средното увеличение за страните от ЕС от 1,7%.

На първо място по поскъпване спрямо предходното тримесечие е Естония с 6,6%. Топ три на страните от ЕС се допълва от Дания с 5,8% и Литва с 5%. В първата петица на страните от ЕС влизат и Чехия с 4,6% и Унгария с 4,5%. Пред нас по поскъпване на жилищата са и Люксембург с 4,3% и Нидерландия с 4%.

 

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ