16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Изложба представя оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод в Балчик

Изложба на оригинални плакати на Кристо и Жан-Клод от колекцията на фестивала “Процес – Пространство” откриват в Художествената галерия Балчик.

Експозицията се реализира в памет на Димитър Грозданов – изкуствовед и основател на фестивала “Процес – Пространство” и на Кристо – световноизвестна фигура в съвременното изкуство, които ни напуснаха през 2020 година, отбелязват организаторите.

В далечната 1992 се състои първият фестивал “Процес – Пространство” в Балчик – място, неслучайно избрано за провеждането на международен форум за изкуството на неконвенционалните форми. Тогава Димитър Грозданов кани да участват автори от България и Балканите. Кани и Кристо, но той не идва в Балчик. Вместо това изпраща собственоръчно подписани плакати на свои проекти и реализации, с което да подпомогне инициативата.

През 1993 г. в галерия Балчик плакатите са експонирани като инсталация с типичните за Кристо опаковъчни похвати. Същата година изложбата гостува в София в зала „Средец“. През 1994 г. е представена в Музея за съвременно изкуство в Скопие, а на откриването на изложбата слово произнася Борис Климентиев. През 1996 г. плакатите са експонирани в Националната галерия в Прага. Комисар на изложбата тогава е Елена Панайотова.

Сега имаме възможността да видим оригинални плакати на произведения, някои от които са се превърнали в емблематични за дуото Кристо и Жан-Клод. Експозицията съдържа 10 постера и 4 статии от списание „Изкуство Art in Bulgaria“. В изложбата може да бъде намерена допълнителна информация за проектите и тяхната реализация, която е заета от официалния сайт на Кристо и Жан-Клод.

Експозицията може да бъде видяна до 31 август.

Организатор на събитието е екипът на Фестивал “Процес – Пространство” – Пенка Минчева и Христина Бобокова.

 

 

Related Articles

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ