16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Изложба представя архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането

Съвместната изложба на сдружение „Мещра“ и РЕМО „Етър“ предлага поглед върху архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в района на гр. Габрово. Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването на района и редица други фактори.

Проектът „Строителните занаяти на Стара планина“ на сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ е съфинансиран от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата. Той има за цел да изследва материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. Партньори по проекта са РЕМО „Етър“, НГПИ „Тревненска школа“ и ИЕФЕМ-БАН. Участие са взели ученици, учители, както и доброволци – студенти и специалисти.

По време на двете теренни проучвания са посетени и проучени около 30 населени места от района;анализирани са и документирани архитектурни обекти с различни функции; проучена е работата на местни майстори, владеещи строителни занаяти от периода на Възраждането.

Документирането и популяризирането на традиционните строителни техники и изследването на връзката материално – нематериално културно наследство са важни стъпки в посока съхранение на местната традиционна архитектура. Това е част от процес на създаването на чувство за отговорност, оценяване и уважение към наследството, оставено от предците ни.

Изложбата може да бъде разгледана от 3 юни до 30 септември 2021 г. в Историческия музей в Бургас (ул. Лермонтов № 31). През летния сезон музеят ще работи без почивен ден от 10 до 19 ч.

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ