11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

За фирмите: Остават 2 дни за плащане на авансовите вноски, напомнят от НАП

Фирмите разполагат с 2 дни да си платят авансовите вноски. На 1 декември изтича срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември и авансовата вноска за трето тримесечие на 2021 г. За това предупреждават от Националната агенция по приходите (НАП).

Срокът важи за фирмите и физическите лица, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличните търговци и регистрираните земеделски стопани, избрали да се облагат с данък върху годишната данъчна основа.

При плащане след законоустановения срок се дължат лихви до датата на внасянето на авансовата вноска, но не по-късно от 31 декември на текущата година. Авансовите вноски, определени по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане се внасят в републиканския бюджет.

От НАП напомнят, че фирмите, чиито нетни приходи от продажби за 2019 г. надвишават 300 000 лв., са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. Те са месечни и тримесечни и се определят на база на прогнозната данъчна печалба за текущата година. Месечни вноски се правят при нетни приходи от продажби за годината преди предходната над 3 000 000 лв., а тримесечни – при нетни приходи от продажби за годината преди предходната от 300 000,01 лв. до 3 000 000 лв. включително.

 

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ