13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

За номади: Самопридвижваща се къща със захранване от слънцето

Самопридвижващ се дом – прекрасна възможност за хора, които обичат и ценят номадския начин на живот. Това не е фантастика, а реалност сътворена от датското „Арт студио № 55“. Дизайнери, конструктори и архитекти са конструирали дом с форма на шестстенна призма, изработен от стомана и шпертплат.

Интересната къща, която може да се придвижва почти по всякаква повърхност има шест стоманени крака, работещи на пневматичен принцип. Три от тях винаги са върху земята за поддържане на баланс, а другите три се движат.

Къщата се задвижва от слънчева енергия, като скоростта й е подобна на човешката и се контролира от сензорен панел. Освен дом, тази къща е и много удобен транспорт.

Отвътре тя е проектирана с една стая, малка кухня, камина на дърва и биотоалетна. Електричеството и топлата вода на еко дома се осигуряват чрез слънчева батерия и малки вятърни мелници, разположени на покрива. Къщата разполага и със система за събиране и преобразуване на дъждовна вода за последващо използване.

Related Articles

Представят проекта за ревитализация на Колодрума в Сливен

Община Сливен ще представи проекта за ревитализация на Колодрума на 24 април – сряда. Срещата на кмета Стефан Радев и общинските специалисти с проектанти,...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ