13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Започна модернизацията на Пречиствателна станция на Пловдив

С официална церемония днес беше даден стартът на реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив. Проектът е част от Водния цикъл, който се реализира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Той е от изключителна важност за подобряване качеството на пречистване на водата в Пловдив, защото ще намали навлизането на вредни вещества и елементи.

Първата копка беше направена от кмета на Пловдив Здравко Димитров, зам.-кмета по строителство Пламен Райчев, управителя на „ВиК“ ЕООД – Пловдив Спартак Николов, ръководителя на Пречиствателната станция Николай Михалков, представителя на изпълнителя на проекта – ДЗЗД „ПСОВ Пловдив 2018“ Милен Недев.

„Днес е хубав ден за Пловдив и за част от селищата от община „Родопи“. Проектът е единствен по рода си в България. След реконструкцията пречиствателната станция, не само ще пречиства отпадъчните води, но и ще произвежда биогаз и електричество. Надявам, че след две години отново да се съберем тук и да отчетем успешното изпълнение“. Това заяви по време на официалната церемония кметът Здравко Димитров. Той припомни, че това е поредната голяма инвестиция в Пловдив на стойност 70 млн. лв. Модернизацията на съоръжението е ключово не само за Пловдив и неговите жители, но и за региона, тъй като в него се преработват отпадъчните води и на Брани поле, Белащица, Първенец, Марково и Брестник. В обхвата на проекта попадат общо над половин милион души.

„Днес е хубав ден за екологията. Преди 10 г. започна инициативата за реконструкцията, а това е вторият, но успешен старт на този проект. В него ще се имплементират последните технологични новости в областта на пречистването. След завършването в Пречиствателна станция ще има соларен парк, ще се използва за термична обработка на утайките, ще има когенерация и производство на електричество. Така ще се минимизират производствените разходи, което пряко ще рефлектира върху ценообразуването“. Това обясни управителят на „ВиК“ ЕООД – Пловдив Спартак Николов.

Най-тежката част на Водния проект – подмяната на ВиК мрежата в кварталите в район „Северен“ – вече е на приключване, съобщи зам.-кметът по строителство Пламен Райчев след церемонията пред журналисти. Дейностите по подмяната на ВиК мрежата в карето, заключено между ул. „Победа“, бул. „България“, ул. „Васил Левски“ и бул. „Марица – север“, са изпълнени на 98%, а възстановяването на настилките е към своя край. Съвсем скоро улиците ще са с напълно възстановени настилки.

На 75% е напредъкът на строителните работи в карето зад хотел „Санкт Петербург“, а в кв. „Захарна фабрика“ е на 80%. С подменена ВиК мрежа са улиците „Гюро Михайлов“, ул. „Сърнена Гора“, ул. „Полк. Дрангов“, ул. „Драгота“, ул. „Добротич“, ул. „Луда Яна“ между ул. „Полковник Сава Муткуров“ и ул. „Порто Лагос“, ул. „Петър Шилев“, ул. „Тиса“, ул. „Ян Хус“, частично ул. „Пантелей Генов“ и ул. „Генерал Кутузов“. Остават за подмяна тръбите само на част от ул. „Порто Лагос“ и по ул. „Златна Панега“. Възстановяването на тротоарните и асфалтовите настилки върви с много добри темпове.

Related Articles

Кв. „Изток“ ще е първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички райони в София. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата. В момента освен обновяване на...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ