16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Започна визитата на Урсула фон дер Лайен в София

Председателят на Европейската комисия е у нас, за да потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в София. В рамките на визитата си днес тя ще потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Премиерът Петков е официален домакин на срещата.

В рамките на визатата председателят на ЕК ще има срещи с премиера Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция. Предвидена е и съвместна пресконференция с Петков.

Програмата включва също посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по ПВУ. По време на визитата си във висшето училище Урсула фон дер Лайен ще се запознае с проекти на иновативни компании.

Планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В тази връзка правителството актуализира плана.

В преработения вариант той включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г.

Бизнес средатаще бъде подкрепена чрез засилване отчетността на главния прокурор, предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде директно подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове.

Мерки в областта на образованието и социалната сфераще подкрепят обновяването и изграждането на училища, закупуването на съвременна медицинска апаратура, изграждането на система за въздушна спешна помощ, както и засилване на мерките за социално подпомагане.

Related Articles

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...

Търси се решение за спасяване на Боянското блато

Идеята е естествена влажна зона да се обособи като градски парк Гражданската група в защита на Боянското блато заедно с екип от МОСВ обсъждат мерки...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ