25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Започна археологическият сезон в ранновизантийския град Нове край Свищов

Започна археологическият сезон в римския легионен лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов, съобщи за „Дарик“ археологът д-р Марин Маринов, ръководител на тазгодишната археологическа експедиция.

Той продължава проучванията около западната порта на Нове. Негов консултант е доц. д-р Павлина Владкова от Регионален исторически музей във Велико Търново.

Целта на проучването в този сектор е да бъдат разкрити южната част на римската резиденция и западната част на централния кораб на ранновизантийската базилика.

Археологическият екип очаква, че ще бъдат разкрити нови гробове от некропола от времето на Теодорих Велики, разположен върху останките от вилата и под основите на базиликата.

Предвиждат се консервационни дейности за запазване на откритите досега останки от подово отопление /хипокаустите/, басейните с тухлена настилка в централната част на вътрешния двор на комплекса, както и укрепване на зидове от различните строителни периоди.

Екип от Познански университет „Адам Мицкевич“ с ръководител д-р Елена Кленина и консултант д-р Анджей Биернацки работи по разкриването на терена западно от базиликата. Полските археолози продължават своите проучвания на разположения в тази част на лагера склад за оръжие и обсадни машини, както и на част от улица, западно от сградата.

Средствата за разкопките са осигурени по одобрен от Министерството на културата проект на музея в Свищов. Двата екипа ще работят до края на месец юли.

Related Articles

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ