12 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Започват честванията за 800-годишнината от създаването на Ивановските скални църкви

През месец юли започват честванията за 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви. На 5 юли в Регионалния исторически музей ще се състои прожекция на документален филм „1218-а година – срещата на преобразяването“. Той е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров и е свързан с историята и развитието на обителта. След прожекцията ще се проведе и отворена дискусия- обсъждане.

Манастирът е основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство. Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи българското изкуство през ХІІІ и ХІV век.

По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени достойнства са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. От 1978 г. манастирът е обявен за Национален археологически резерват, а днес Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект в Русе.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ