25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Записват за курса на НИНКН и школата „Шайо“ за опазване на недвижимото културно наследство

Започва записването за специализирания курс по опазване на недвижимото културно наследство, организиран от НИНКН и френския център за висши науки „Шайо“.

9-ото издание на курса 2022 – 2024 г. ще се проведе в Пловдив. Началото е на 30 септември. Продължителността е 4 семестъра, 700 учебни часа – два пъти месечно, през седмица, в четвъртък, петък и събота.

Обучението е предназначено за архитекти. Курсът включва лекции по история, архитектурно заснемане и художествена реставрация, исторически особености на българските сгради, църкви и манастири, международни норми и стандарти, патология на строителните материали.

Преподавателите са французи и българи – архитекти, историци, археолози, изкуствоведи и реставратори, авторитети в своите области. След втория семестър гост-преподавателите от Франция ще водят ателие по архитектура и урбанизъм.

В края на 2-годишната школа всеки специализант защитава дипломен проект, за да получи професионален сертификат от НИНКН и Екол дьо Шайо.

За лекциите на френските преподаватели е осигурен превод.

Необходимите документи за кандидатстване са мотивирано заявление за участие в курса, автобиография, копие от диплома за висшe образование, специалност „Архитектура“.

Срокът за подаване на документи е до 1 август 2022 г.

Таксата за участие е 800 лв. на семестър. Документите ще бъдат приемани на хартиен носител в деловодството на НИНКН на адрес София 1000 , бул. „Ал. Стамболийски“ № 17 и на електронен адрес checbg@gmail.com. Над 100 архитекти са завършили програмата от началото й през 2000-та година досега. Почти всички работят в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

Школата на Шайо, основана през 1887 г., задава европейските стандарти в сферата на проучването, документирането и опазването, реставрацията и съвременното осмисляне на недвижимото културно наследство.

В края на миналата година НИНКН, Екол дьо Шайо към Центъра за архитектура и наследство в Париж, Министерството на културата и посланикът на Франция у нас подписаха споразумение за сътрудничество, с което курсът бе подновен след двегодишно прекъсване.

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ