13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

ЕС насочва 37% от възстановителната помощ към екопроекти и 20% – към цифрови

Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят пред Европейската комисия (ЕК) национални планове за получаване на средства от възстановителния фонд на ЕС, съобщават световните агенции.

От общия обем на фонда от 672,5 млрд. евро, 37% от бъдещите инвестиции ще бъдат насочени към „зелени“ проекти, а 20% – към дигитални. Това заяви зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис на пресконференция след онлайн заседанието на съвета на ЕС на ниво министри на икономиката и финансите.

Първият ни приоритет (за тази година) трябва да бъде пускането на възстановителния фонд. Всички страни от ЕС трябва до края на февруари да представят (на Еврокомисията) националните си планове за реформи, всеки от които трябва да съдържа списък на конкретни мерки и насоки за инвестиции, каза Домбровскис.

Предложените реформи и инвестиции трябва не само да насочат икономиката към пътя на възстановяване, но и да допринесат за цифровото и „по-зелено“ обновление в ЕС, подчерта той.

 

Related Articles

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...

АПИ прекрати договорa с една от фирмите за електронно събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договорa с една от фирмите за предоставяне на услуги за електронно събиране на пътни такси. "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" бе петото дружество,...

Русе ще има нов парк

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ