27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

До края на 2022: Всеки българин с е-достъп до административни услуги

До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна идентификация. Чрез него всеки българин ще има е-достъп до административни услуги без да е необходим електронен подпис. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов за БНТ. Подходът е взаимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението и сървърната част, допълни той.

Поставянето на чипове в личните карти обаче ще се отложи във времето заради проблемите с доставка на чипове, с които в момента се сблъсква целия свят, уточни Божанов.

Министерството на електронното управление разработва и цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се очаква становище. Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове, допълни министърът на електронното управление. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ.

Related Articles

Откриха 4 зарядни станции за електромобили в Свиленград

Свиленград вече разполага с инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници и четири зарядни станции за електромобили. Съоръженията се намират на паркинга на...

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ