15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Дом за даровити деца отвори врати в Стара Загора

Ново арт пространство има вече в Стара Загора. Това е новооткритият дом за даровити деца. Сградата, с данъчна оценка от 1 млн лв, е дарение на общината от собственичката й, фармацевтката Мария Жеков в памет на брат й, професор Петър Жеков. Дълги години, извън научната си дейност, той се е занимавал с композиране на песни и мелодии.Той е автор и на химна на Стара Загора.

За цялостната реконструкция и връщане блясъка на 4-етажната сграда, която е строена през 30-те години на миналия ХХ век, общината инвестира над 1 млн. лв. Общата разгърната площ на сградата е 1265 кв.м. Обществената поръчка за реализацията бе спечелена от старозагорската фирма „Зарастрой“, която предложи оферта от 753 974 лв. без ДДС. Проектът за обновяването е дело на столичното бюро „Новиза“ и арх. Правдомира Алексиева.

На първия етаж на реновираната сграда е обособена концертна зала с 48 места Предстои да бъде завършено оборудването на помещенията, които ще се ползват от възпитаниците на националното училище по музикални и сценични изкуства в града.

Професор Илия Димитров-Ласкар от старозагорския Тракийски университет дари 50 рисувани от него платна на новия културен дом.

 

Related Articles

Резултати от конкурса за концепция за оформление на зала 1 в Дома на архитекта в София

Журито не присъди първо място, а излъчи две втори и една трета награда Ясно е класирането в конкурса за концепция за художествено-пространствено оформление на зала...

АПИ с 16 концепции за интегрирано градско развитие

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ