15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Документална изложба в памет на един от строителите на съвременна България

Документална изложба „Архитектът Йосиф Шнитер” ще бъде открита в Българския културен институт в Прага. Поводът е 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между страната ни и Чешката република.

Експозицията, която ще продължи до 30 октомври представя живота и приноса на арх. Шнитер за благоустройството на Пловдив и региона в края на XIX-ти и началото на XX-ти век.

Пристигнал в българските земи като участник в Руско-турската освободителна война, младият архитект Йосиф Шнитер приема България като своя втора родина и до края на дните си работи за възраждането и модернизирането на страната ни.

Много бързо Шнитер успява да наложи своята архитектурна визия, с която обновява облика на редица български населени места, но най-вече на Пловдив.

По негови проекти са изградени църквата „Св. св. Кирил и Методий”, къщата на Драган Манчов – днес Община Пловдив, камбанарията на катедралния храм „Св. Богородица”, сградата на девическото класно училище, където сега е Градската художествена галерия и много други.

Експозицията включва 11 информационни табла на чешки език с богат снимков и текстови материал, които са изготвени от екипа на Институт „Старинен Пловдив” в партньорство с наследниците на Йосиф Шнитер, Държавния архив и Общината .

Посетителите ще могат да видят и уникално копие на генералния градоустройствен план на Пловдив, лични вещи и пособия на видния архитект.

Related Articles

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

На 17 май: Започва ремонт на участък от Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитация на 65 км от пътя На 17 май започва основният ремонт на 34,1 км от път III-906 през Дюлинския проход....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ