18 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Дейностите по изграждането на новия линеен парк в София са почти завършени

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и генералният директор на световноизвестното архитектурно бюро Борина Андрю посетиха изграждащия се в момента линеен парк по продължение на бул. „Македония“. Архитектурно бюро „Вилмот“ е автор на идейния проект за облагородяване на пространството покрай трамвайния път между пл. „Македония“ и пл. „Руски паметник“ и превръщането му в линеен парк.

„Винаги е хубаво, когато виждаш как се реализират идеите и как те претворяват отделни градски пространства. За мен най-важното в този проект е да върнем пешеходците, децата, младите хора, влюбените на това красиво място. С трансформацията на пространството в линеен парк, която се случва в момента, тази цел, сигурна съм, че ще бъде изпълнена“. Това коментира след посещението на строителния обект Борина Андрю.

Към момента по-голямата част от строително-ремонтните дейности, свързани с изграждането на новия линейния парк, са извършени. Изцяло са подменени трамвайните релси с нови и са направени проби на контактната мрежа и релсовия път. Пространството около релсите е затревено. Изградени са нови пешеходни алеи и велоалея, както и кътовете за отдих. Монтирани са спирковите навеси и е изпълнена хоризонтална маркировка. Цялата растителност в парка вече е засадена, в това число над 180 дървета, 13 000 храсти и повече от 5000 цветя, като за поддръжката ѝ е изградена изцяло нова поливна система. Монтирана е и по-голямата част от парковата мебел, вкл. пейки, кошчета и алейни осветителни тела.

В края на миналата седмица Столична община получи разрешение от НИНКН за извършване на строително-ремонтни дейности за площта от 650 кв. м, която е разположена в края на линейния парк и е паметник на културата, попадайки в обхвата на „Руски паметник“. Същите ще бъдат финансирани от общинския бюджет. С изграждане и на тази последна част от линейния парк ще бъде завършен цялостният проект за трансформация на градското пространство между пл. „Македония“ и „Руски паметник“.

Изграждането на новия линеен парк с изключение на площта, паметник на културата, и част от „Руски паметник“, се реализира от Столична община по проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Related Articles

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ