25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Готов е проектът за обновлението на площад „Вацлав Хавел”

Вече е готов проектът на арх. Юлия Величкова за обновлението на площад „Вацлав Хавел”, обяви кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. 

Идеята съдържа предвиден творчески синтез, изразен в характерна интерактивна обемно пространствена форма. “Сърце” в подножието на разкошно дърво. Пространството около него е предвидено да е отворено, а за своеобразни постаменти на бъдещите пейки около Сърцето да се използват стъпалообразните нива, които така или иначе остават, за да съхранят дървото.

За осъществяване на идеята за скулптурната фигура /синтез/ „Сърце“ е поканен чешкия артист Курт Гебауер, самият автор на характерния проект в Прага „Сърце“, изграден в памет на Хавел.

Sofia Discussion Forum ни вдъхнови с идеята за именуването и оформлението на малкия столичен площад на името на големия приятел на България – Хавел и с инициативен комитет привлича негови приятели и сподвижници от Чехия и България, които да подкрепят осъществяването ѝ. Ще искаме паветата от събираните в складове от предишни ремонти, а всичко ще финансираме от средствата, които получава район „Средец“ и от дарения, каза още Трайков.

 

 

Related Articles

Община Стара Загора обновява изцяло кв. „Три чучура-юг“

Започна вторият етап от проекта за реконструкция на старозагорския квартал „Три чучура-юг“. Финансирането е на стойност 3.1 млн. лева, информират от администрацията в града. През...

Започва кампания за обновяване на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата стартира мащабна кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Целта е той отново да се превърне в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ