26 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Готвят се промени в Закона за етажната собственост

Засилване на ролята и отговорността на управителните органи на етажната собственост за по-прозрачно и ефективно управление на сградния фонд, искат от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Според АУДЕС това трябва да залегне в подготвяните от МРРБ промени в Закона за управление на етажна собственост (ЗУЕС), които подкрепя. Фирмите, управляващи етажната собственост, настояват и за промяна на чл. 51 от Закона, който касае разходите по управление и поддръжка на сградата и поемане на равна отговорност и тежест на всички собственици в сградата, независимо дали я обитават или не, спрямо идеалните части, които притежават в етажната собственост.

Друго искане от страна на Асоциацията е намаляване на кворума за провеждане на Общо събрание на етажната собственост. От сегашните 67% да падне на 51%. „Предвид пандемичната ситуацията, в която се намираме вече две години, следва да има възможност и за дистанционно взимане на решения от Общото събрание. Това ще позволи и на собственици, които се намират в чужбина, да взимат участия в решенията за сградата, в която се намира собствеността им“, посочват от АУДЕС.

Необходимо е и създаването на единен публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост. Той трябва да съдържа информация за мандата на домоуправителя; негови координати; информация за техническите характеристики на сградата; класа на нейната енергийна ефективност и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновление.

Планира се и създаване на регистър на професионалните домоуправители.

Предвижда се също и създаване на механизъм за събиране на невнесени такси от недобросъвестни съседи. Включително и със сгради, чийто собственици не обитават самостоятелния обект в сградата, т.нар. необитаеми апартаменти. Както и засилване на контрола от страна на местната власт, която на практика в момента отсъства.

Други промени са свързани и с улесняване и повишаване ефективността на инвестициите в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Те са във връзка с подготовката на проекта за националния план за възстановяване и устойчивост на република България.

Related Articles

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ