17 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Готвят се промени в Закона за етажната собственост

Засилване на ролята и отговорността на управителните органи на етажната собственост за по-прозрачно и ефективно управление на сградния фонд, искат от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС).

Според АУДЕС това трябва да залегне в подготвяните от МРРБ промени в Закона за управление на етажна собственост (ЗУЕС), които подкрепя. Фирмите, управляващи етажната собственост, настояват и за промяна на чл. 51 от Закона, който касае разходите по управление и поддръжка на сградата и поемане на равна отговорност и тежест на всички собственици в сградата, независимо дали я обитават или не, спрямо идеалните части, които притежават в етажната собственост.

Друго искане от страна на Асоциацията е намаляване на кворума за провеждане на Общо събрание на етажната собственост. От сегашните 67% да падне на 51%. „Предвид пандемичната ситуацията, в която се намираме вече две години, следва да има възможност и за дистанционно взимане на решения от Общото събрание. Това ще позволи и на собственици, които се намират в чужбина, да взимат участия в решенията за сградата, в която се намира собствеността им“, посочват от АУДЕС.

Необходимо е и създаването на единен публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост. Той трябва да съдържа информация за мандата на домоуправителя; негови координати; информация за техническите характеристики на сградата; класа на нейната енергийна ефективност и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновление.

Планира се и създаване на регистър на професионалните домоуправители.

Предвижда се също и създаване на механизъм за събиране на невнесени такси от недобросъвестни съседи. Включително и със сгради, чийто собственици не обитават самостоятелния обект в сградата, т.нар. необитаеми апартаменти. Както и засилване на контрола от страна на местната власт, която на практика в момента отсъства.

Други промени са свързани и с улесняване и повишаване ефективността на инвестициите в енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Те са във връзка с подготовката на проекта за националния план за възстановяване и устойчивост на република България.

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ