16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

В Ямбол: Откриват паметник на Васил Левски по повод 185 г. от рождението му

На 18 юли 2022 година в Ямбол с тържествена церемония ще бъде открит бюст-паметник на Апостола на свободата – Васил Левски. Поводът е 185 годишнината от рождението му. Ямболски духовници ще отслужат водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена и кратка поетична програма, посветена на Дякона, а на финала на церемонията ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към делото на Апостола.

Автор на бюст-паметника е архитект Любомир Добрев, който спечели конкурса, организиран от Община Ямбол.

Идеята за създаването на паметник на Дякона възниква още през 2014 година след отправена молба от Петър Панков – учредител на Сдружение „Левски-Дяконът“. През април 2019 година Общински съвет – Ямбол даде съгласие за поставяне на паметника в Ямбол.

Община Ямбол подпомогна родолюбивата кауза и дарителската инициатива, в която се включиха много фирми, организации, граждани.

Related Articles

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ