25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

В Ямбол заработи инсталация за обработка на биомаса

Инсталация за обработка и разграждане на зелена биомаса заработи в близост до регионалното депо на Ямбол. Обектът се финансира по оперативна програма „Околна среда”, като инвестицията е за над 3 600 000 лв.

В инсталацията ще се обработват разделно събрани зелени и дървесни отпадъци, а крайният продукт ще е компост. Съоръжението е изградено на терен от 8 000 кв. метра. Капацитетът за преработка е 2400 тона годишно на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци.

Предвидени са 108 контейнера в кафяв цвят за събиране на биомасата. Те ще бъдат разположени в различни райони на Ямбол, както и в близост до паркове и градини, обслужващи зелени площи, зони за транспортно озеленяване и санитарно-защитно озеленяване и др. Осигурен е и сметоизвозващ камион с носимост 7 тона, както и раздробяваща техника.

Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци.

 

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ