12 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

В язовирите има достатъчно вода за питейни нужди и напояване

В комплексните и значими язовири има достатъчно вода, за да се гарантират основните потребности за питейни нужди и напояване, въпреки продължителната суша в някои райони, сочат данните на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

„Заради прецизната работа и предпазливостта при определяне на месечните графици за водоползване МОСВ е гарантирало водните обеми в 52-та комплексни и значими язовира в страната. Сумата от наличните в тях завирени обеми е 4,68 млрд. куб. м, което представлява 71% от сумата на общите им обеми. Конкретно тези за питейно-битови нужди са на 86,3% от общия им обем. Не се очакват проблеми с питейните води в нито един среден и голям град“, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

В България все още има населени места, макар и по-малки като брой население, които са с воден режим или с големи проблеми по отношение качеството и количеството на питейната вода. Загубите в страната по водопреносната мрежа са средно около 60%.

„Надявам се, че „Български ВиК холдинг“ и дружествата по места ще направят нужното, за да решават тези проблеми. Ние като министерство финансираме със стотици милиони лв. проекти за водоснабдяване, канализация и пречистване на води на българските общини и ВиК дружества, но не можем да ги контролираме, тъй като те са под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) или съответните общини. Необходими са по-бързи и по-адекватни действия, за да бъдат гарантирани нуждите от постоянно течаща качествена вода за всяко населено място, както е по законодателството на ЕС“, допълни министър Борислав Сандов.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ