25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

В София: Предстои международния форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“

Във форума на 9 и 10 юни участие ще вземат множество международни архитекти и експерти, доказали се в своята работа.

След броени дни столицата ни ще бъде домакин на международния форум „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“. Събитието, част от българската програма на Френското председателство на Съвета на ЕС, се организира от Френският институт в България и партньори.

Във форума на 9 и 10 юни участие ще вземат множество международни архитекти и експерти, доказали се в своята работа.

Сред тях са проф. д-р Ангелика Шнел, Институт за изкуство и архитектура, Виена; арх. д-р Раду Тудор Понта, Университет по архитектура и урбанизъм „Йон Минку“, Букурещ; проф. Марида Таламона, Университет Рома Тре, Рим; д-р Михал Муравски, Лондонски университетски колеж; арх. д-р Ана бела де Араухо, Архитектурно висше училище, Марсилия; д-р Елица Станоева, Център за академични изследвания, София; проф. арх. Тодор Кръстев; арх. докторант Йелика Йованович и много други.

Архитектурата, сред всички останали изкуства, най-пряко въплъщава политиката на нациите, както в градски мащаб, така и в мащаба на отделни сгради.

Същевременно, малко исторически епохи извън 20-ти век са виждали толкова значителни сътресения да се съчетаят едновременно в областта на архитектурата и в тази на политиката, разказват организаторите.

Без претенция да съставя някаква невъзможна цялостна картография, форумът си поставя за цел да се изправи лице в лице с някои от най-значимите експерименти, провели се в Европа между края на Първата световна война и края на Студената война, като подчертае сложните връзки между дискурсите и политическите стратегии, но също така и промените в изразния и строителния речник, за които свидетелстват, измежду други явления, монументалните сгради, обичайно свързвани с тоталитаризма.

В рамките на „Архитектура и политика през XX век – от изобретение до културно наследство“ ще бъдат показани както линиите на приемственост, така и разломите, разпознаваеми между 1920-те и 1980-те години. Ще бъде разгледан и начинът, по който много от най-забележителните архитектурни творби се превърнаха в обекти на наследството, понякога след ожесточена полемика, тъй като така може да бъде измерена съпричастността на гражданите към работата на архитектите и към стойностите, които въпросните творби видимо олицетворяват.

Програма:

9 юни (четвъртък ), от 9 до 18:30 часа в Националния Дворец на Културата, зала 8, вход А4.

Началото ще поставят H. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, Атанас Атанасов, министър на културата, кметът на София Йорданка Фандъкова.

След официалното откриване е планирана видоконференция на тема „Новият европейски Баухаус“ – силата на един проект, сто години по-късно“. С участието на: Лориан Бертран, член на кабинета на еврокомисар Мария Габриел, отговаряща за културата и Новия европейски Баухаус.

Тема за встъпителната конференция е „Управление на пространството или политическото измерение на архитектурата“, с участието на проф. арх. Жан-Луи Коен.

10 юни (петък) от 9 до 18:30 часа в сградата на БТА ще се проведе втория ден от международния форум.

Началото ще се постави с лекции по темата от Трета Сесия – „Преоткритата модерност, 1956-1991 г.“.

Темата „Архитектурата в Световния социализъм“ ще води проф. д-р Лукащ Станек, Манчестърски университет. А тази за „Социалистическия модернизъм. Архитектурата в ГДР 1950 – 1990 г.“ – д-р Томас Флиерл, архитект и изкуствовед, Берлин. Интерес провокира и лекцията за „Превръщане на историята в стока: архитектура и наследство в Унгария от 2010-те насам“, която ще бъде с участието на Оршоя Шудар, докторантка от Будапеща.

Модератори на форума „Архитектура и политика през 20 век“:

Андрей Църнеа, дипломат, бивш генерален директор на мозъчния тръст Аспен Румъния; Жан-Луи Коен, историк по архитектурата на ХХ в.; Георги Ангелов, журналист, ТВ водещ и продуцент (БНТ);

Ришар Клен, архитект, историк, председател на Докомомо Франция.

Пълната програма на форума – тук.

Участието е с вход свободен. Осигурен е симултанен превод на български, френски и английски език

Related Articles

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...

Подготвят електронен формуляр за признаване квалификацията на архитектите в ЕС

Камарата на архитектите в България (КАБ) посрещна близо 20 представители на Европейската мрежа на компетентните органи за професията Архитект – (Еuropean Network Architect`s Competence...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ