12 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

В Родопите: Старо картофохранилище в с. Върбово става туристическа зона

Някогашно картофохранилище в родопското село Върбово ще се превърне в място за пренощуване, за срещи с местни хора, за сезонна храна. Идеята е това да е привлекателен център за посетители от града, копнеещи за по-семпъл живот в близост до природата. Да се съхранят изчезващи местни традиции, да се добиват знания в работилници за сирене, кашкавал и кисело мляко, за ръчен кускус и зимнина са другите цели на проекта, популяризират от фондация „Америка за България“. Той се реализира от Мария Жекова – 29-годишната победителка в телевизионно предаване „Мастършеф България“ за 2021 г.

Преди години тя се влюбва в мястото и става четвъртият официален жител на Върбово. С наградата от предаването Мария купува старото картофохранилище в селото с намерение да го превърне в „подслон за добри хора, дела и идеи“ и така да върне хората в пустеещото село.

„Цялата ми философия се води от вярата, че не трябва да тежим на земята. Строителството много тежи на земята. Трябва да сме разумни и когато си строим домовете. Построената с естествени материали къща е по-здравословно място за живеене. По-добре се диша вътре. Затова използвах само естествени, местни материали за постройката“, признава Жекова.

Related Articles

На мястото на бившия Мавзолей в София – временна арт инсталация

В зоната ще се организират тематични публични събития Инсталацията на художника Красимир Терзиев „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето,...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ