18 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Въпреки протестите: Започва ремонтът на театър “София”

Планираните дейности ще нарушат автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм, алармират от САБ

Въпреки протестите на граждански и професионални организациия срещу ремонтът на театър “София”, той все пак се случва. Сградата вече е оградена, а строителните дейности започват. Стойността на реконструкцията е над 10 млн. лева и за нея е осигурено финансиране от ЕС, но начинът, по който ще се направи, среща недоволство от месеци.

Това е началото на края на един от най-забележителните паметници на следвоенния архитектурен модернизъм! Започва безумният ремонт на театър “София” и за последно виждаме фасадата на емблематичната сграда в нейния оригинален вид, преди да бъде покрита със скеле и безмилостно разрушена с къртач. Положихме огромни усилия да вразумим общината, като организирахме множество срещи с най-изтъкнатите експерти по опазване на културното наследство. Въпреки тяхното категорично мнение против този ремонт, усвояването на милиони се оказа по-важно за управляващите в София. А сега следват “видими резултати” – топлоизолация, стъклена пирамида, PVC дограма и милиони усвоени евросредства за “енергийна ефективност”, написаха от “Спаси София” във Facebook.

Припомняме, че преди няколко месеца от Съюза на архитектите в България разпространиха становище относно намеренията на Столична община да прави значителни намеси по фасадата и интериора на културната институция. Особено впечатляващо бе решението пластичните релефи по фасадите да “потънат” поради облицоването на плоските части с топлоизолация.

Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в отделни елементи на интериора – настилки, окачени тавани и др. Трябва да е ясно, че сградата на театъра се отличава, освен с ярка индивидуалност, и с голямо художествено единство между външен и вътрешен образ. Недообмислени, макар и частични, промени ще нарушат автентичността на художествения образ… Замисленият ремонт ще наруши автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм”, се казва в становището, подписано от председателя на САБ арх. Тодор Булев. Писмото бе адресирано и до столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Негативно мнение относно ремонта на театър “София” изразиха и експертите от столичното общинско предприятие “Софияплан”. Дадените препоръки се фокусират върху намесите в екстериора и интериора на сградата, като на първо място е посочена необходимостта да се преработи решението за енергоефективни мерки с топлоизолация отвътре за цялата сграда без демонтаж на съществуващите каменна фасадна облицовка и каменна художествено-пластична декорация.

Отрицателно бе и становището на дружество “Архитектурно наследство” към САБ. Столична община отговори на критиките със среща на зам.-кмета по културата Мирослав Боршош, който е възложител на ремонта, с екипа на театър “София”. На срещата стана ясно, че директорът Ириней Константинов няма намерение да спира строителните работи.

Related Articles

Нестандартно: Ученичка от Айтос направи Айфеловата кула от дървени пръчици

Вдъхновила се от френската култура и архитектура Дамла Кемик - ученичка от XII клас от Айтос направи макет на Айфеловата кула от 1000 дървени пръчици....

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ